De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van vastgoed en makelaardij. De digitalisering heeft ervoor gezorgd dat de rol van de makelaar ook aan het veranderen is. Waar de makelaar voorheen vooral een tussenpersoon was tussen koper en verkoper, is de makelaar tegenwoordig veel meer een adviseur en begeleider in het hele proces.

Een van de grootste veranderingen in de rol van de makelaar is de toename van online informatie. Potentiële kopers hebben tegenwoordig veel meer informatie beschikbaar via internet. Hierdoor zijn ze vaak beter op de hoogte van de woningmarkt en hebben ze specifieke eisen en wensen voor hun nieuwe woning. Een goede makelaar moet hierop kunnen inspelen en zich meer richten op advisering en begeleiding.

Een andere verandering is de toename van duurzaamheid en energiezuinigheid. Kopers zijn steeds meer op zoek naar woningen die duurzaam zijn en energiezuinigheid. Een makelaar moet dan ook op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden op dit gebied en dit kunnen vertalen naar de wensen van de klant.

Daarnaast is er meer behoefte aan persoonlijk contact en betrokkenheid bij het hele proces. De makelaar moet goed kunnen luisteren naar de klant en hun wensen en eisen begrijpen. Hierdoor kan de makelaar beter inspelen op de persoonlijke situatie van de klant en hen beter begeleiden in het hele proces.

Tot slot is de veranderende rol van de makelaar ook te zien in de opkomst van nieuwe technologieën zoals virtual reality en 3D-visualisaties. Deze technologieën maken het mogelijk om potentiële kopers een betere indruk te geven van de woning. Een goede makelaar moet hierin mee kunnen gaan en deze technologieën kunnen inzetten om het verkoopproces te verbeteren.

Kortom, de rol van de makelaar is aan het veranderen. Waar de makelaar voorheen vooral een tussenpersoon was, is de makelaar tegenwoordig veel meer een adviseur en begeleider in het hele proces. Een goede makelaar moet kunnen inspelen op de veranderende markt en zich meer richten op advisering en begeleiding, duurzaamheid en energiezuinigheid, persoonlijk contact en betrokkenheid, en nieuwe technologieën.

Artikel uit De Stad Amersfoort