AMERSFOORT Er leek een moment te zijn waarop de vastgoedmarkt zou afkoelen, maar na driekwart jaar van prijsdalingen zijn de prijzen van huizen weer aan het stijgen. Fred de Bas, van het makelaarskantoor Fred de Bas, geeft inzicht in de situatie.

“Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers betreffende de woningmarkt in juli 2023 gepubliceerd. De prijsindex voor bestaande koopwoningen steeg in juli licht: de prijzen waren 0,5 procent hoger dan in juni. Ook in juni waren ze al 0,2 procent hoger dan de voorgaande maand. Hier lijkt een opwaartse trend te ontstaan. Dit bevestigt wat ik al enkele maanden opmerk in Amersfoort en omgeving: meer ge├»nteresseerden die afkomen op een te koop staand huis en biedingen die de vraagprijs overtreffen zijn eerder regel dan uitzondering. Dit is natuurlijk goed nieuws voor verkopende partijen, maar minder gunstig voor de nieuwkomers op de woningmarkt.”

STIJGING “Naast het aanhoudende tekort aan woningen wordt de stijging van de huizenprijzen grotendeels toegeschreven aan de loonsverhogingen. Veel cao’s voorzien in aanzienlijke loonsstijgingen en een hoger inkomen resulteert in een grotere leencapaciteit. Deze hogere lonen compenseren grotendeels de negatieve impact van de gestegen hypotheekrente van het afgelopen jaar. De stabilisatie van de hypotheekrente draagt bij aan het vertrouwen van consumenten, evenals de stijgende huizenprijzen, wat hen eerder geneigd maakt om te kopen. In tijden van prijsdalingen zijn consumenten daarentegen vaak voorzichtiger in hun besluitvorming.”

AANKOOPMAKELAAR “In een tijd waarin de huizenprijzen weer stijgen en de woningmarkt wordt overspoeld door enthousiaste kopers die bereid zijn ver boven de vraagprijs te bieden, wordt de rol van een aankoopmakelaar weer cruciaal voor huizenzoekers. De deskundigheid en ervaring van een aankoopmakelaar kunnen grote voordelen bieden aan degenen die op zoek zijn naar een huis te midden van deze uitdagende omstandigheden.

Een van de belangrijkste pluspunten van het inschakelen van een aankoopmakelaar is de marktkennis die zij meebrengen. Aankoopmakelaars hebben toegang tot actuele marktgegevens, waardoor zij in staat zijn om objectieve en goed onderbouwde adviezen te geven over de hoogte van het bod en de te volgen strategie. Bovendien hebben de meeste aankoopmakelaars ruime ervaring met het voeren van onderhandelingen en weten zij hoe zij de beste voorwaarden voor hun klanten kunnen bedingen.”

Fred de Bas Makelaardij kan u begeleiden bij de aankoop. “Meer dan 90 procent van de woningzoekers die ik begeleid, heeft binnen twee maanden zijn droomhuis gevonden. Dit alles op basis van no cure no pay. U betaalt dus pas als de zoektocht naar een woning succesvol is afgerond. Ik kom graag langs voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.”

Lees hier het artikel op De Stad Amersfoort